top of page

Äntligen lite sol

Hösten 2019 har varit väldigt tråkig fotomässigt här på västkusten. Har det inte blåst och regnat så har det varit dimma och mörkt. Jag tror att detta varit den sämsta hösten vädermässigt sedan jag började fota på allvar.

Därför blev jag glad när meteorologerna lovade sol och vackert väder fredagen den 27:e december. Det blev till att packa ner kamerorna och objektiven samt lite varma kläder redan kvällen innan. På morgonen fixades kaffe och matsäck som skulle räcka hela dagen. Målet för dagen var att fota gulsparvar i en fin miljö så jag hade förberett med lite havre och även passat på att lägga ut lite jordnötter till "min" familj av nötskrikor. Denna familj har jag nu följt i fem år och de är numera sju stycken.

Här är en gulsparv som äter på min utlagda havre. De är ca 15 stycken varav två är riktigt ordentligt utfärgade. Det svåra är att få dem där man vill ha dem rent fotomässigt.

Även bofinken är intresserad av den utlagda maten och detta är säkert en som valt att övervintra i Sverige. På detta sätt får de förhoppningsvis de bästa häckningsplatserna.

Även koltrasten gillar fågelmaten och jag har märkt att de talgbollar som jag köpt på Jula är de som går åt först. Antagligen smakar de bäst för jag har lagt tre olika sorter jämte varandra och Julas går åt först innan de ger sig på de andra. Jag får inte betalt för att skriva detta utan se det mer som ett tips.

Har man tur så kan även korparna komma fram och titta nyfiken men det är några luriga och förståndiga fåglar. De har mycket läten för sig och jag är säker på att de kan prata med varandra.


Familjen nötskrika som jag följt i sex år är numera sju stycken och de brukar underhålla mig med diverse saker och de älskar jordnötter och jag inbillar att de gillar mig också. Numera är det inga problem att röra på kameran och även prata i telefon för de är inte längre rädda för mig.

Även ormvråkarna vågade sig fram och det är härligt att solen var framme så att man kunde underexponera mycket för att få rätt exponering på fågeln. Under eftermiddagen drog molnen in igen och det var bara att packa ihop och åka hem igen. Nu väntar jag på ett riktigt snöfall eller rejält dimmigt så att det kan bli lite annorlunda foton.


Ha det bra och ni som är intresserade av foto titta gärna in på Trond Westbys Youtube kanal. https://www.youtube.com/channel/UCJV7ONWjegVFOlHpAGgjGMQ
73 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page