top of page

En vårdag i Bollalt.

Vi har nu kommit fram till den 25 april 2020 och Coronaviruset härjar som bäst i vårt land. Vad passar då bättre än att åka ut till lantstället för att fota ensam, all fotoutrustning packad igår och mackorna bredda. Jag hade tänkt att börja i en sjö som ligger lite ifrån lantstället för att filma och fota de storlommar jag följt sedan 2013. Morgonen bjöd på en dimmig soluppgång och det var alldeles vindstilla vilket förstärker lugnet i fotona.


Härliga spegelbilder i det blanka vattnet.

Sedan bar det hem till gården i Bollalt för att titta till om ungarna till nötväckorna tittar ut men det var någon dag för tidigt. Därefter bar det ner till "ängarna" för att se om tranorna är kvar och om de ligger på ägg. Hon låg kvar på samma ställe som senast så troligen får vi tillökning i år. Det roliga är att det är precis nedanför ett "gristorn" vilket kommer att ge härliga fotomöjligheter.

Här nere höll stjärtmesarna på att samla in mossa till sitt bo och i förra veckan kom det en mindre korsnäbb och hälsade på och visst är de vackra.

Mindre korsnäbb på väg ner att dricka vatten.

Mindre korsnäbb

Sedan bar det iväg upp mot "Hultet" där en av kattugglorna häckar och där stötte jag på denne lille samlare, svartmes. Undrar var han fått tag i denna rosa tuss...

Väl framme vid kattuggleholken som för övrigt hade sex ägg. Holken (tornfalksholk)inventerades när jag skulle lägga i kutterspån. Det visade sig att en kattuggla bestämt sig för att sno just denna holk trots att den är mitt ute på ett kalhygge. Roligt och det verkar bli ett jättebra år för ugglorna vilket kan ha med den rikliga tillgången på bokollon. Hur som helst så hade redan minst två av dem redan lämnat boet.

Kattuggla unge.

Även tornfalkarna ligger på ägg och verkar få ett bra år.

Nedan lite foton tagna idag och det är runt om lantgården med max 200 m's avstånd.

Svartvit flugsnappare, lövsångare och trädpiplärka har anlänt bara de senaste dagarna. Nu är det härlig fart på fåglarna och även ljudkulissen är betydligt rikare nu än bara för en vecka sedan.


Trädpiplärka gör sig fin inför fotograferingen.

Trädpiplärka, inflygning.

Trädpiplärka

Trädpiplärka som gymnastiserar.

Svartvit flugsnappare har vi gott om i Bollalt.


Lövsångare i passande omgivning.

Gärdsmyg sittandes på en ticka. Boet ligger nedanför i en rishög.

Forsärla, antagligen nerifrån bäcken, jagar insekter på det uppvärmda taket på det gamla hönshuset.Kungsfågel. Europas minsta fågel, ca 5gram, vilket gör att man kan trycka ner 10 stycken i ett kuvert med endast ett frimärke.


Tyvärr har fiskgjusens bo blåst ner för två veckor sedan men de har redan byggt färdigt ett nytt men på en annan plats. Nu får vi hoppas de får lugn och ro inför kommande prövningar.

212 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page