top of page
Skribentens bildGöran Johansson

Fotoåret 2019


 

- Januari


Årets första dag bjöd på snöfall vilket numera inte är så vanligt i Halland. Det var bara att packa ner kamerorna och bege sig till lantstället för att fotografera.

En röd glada går in för landning och i fotot nedanför är det en korp som nyttjar samma träd.

Sedan bar det av till Stockholm och då passade jag på att fota vid Råstasjön. Här kommer man väldigt närma gråhägrarna beroende på att de matas plus att det är mycket folk i omlopp runt sjön vilket gör dem i stort sett orädda för människor. Det största problemet är att inte komma för närma och samtidigt kunna få en porträttbild utan att få med flera.

Den 14:e januari så var jag och en kompis och fotograferade på Store mosse utanför Värnamo. Vi hade tur med vädret och även fotandet blev en lyckoträff då vi hade lyckan att få två kungsörnar på samma bild.

Dessutom behagade en duvhök visa upp sin bästa sida och här spatserar på en tallgren.

 

- Februari

En ormvråk har fått tag i en mus och på fotot nedan så har vi Hallands snyggaste ormvråk. Det är en mörk variant som i det närmaste helt saknar den norska ylletröjan.

 

- Mars

Denna månad börjar med en resa till Härjedalen och därifrån blev det sedan en tur ut mot Norska kusten för att fota bland annat ejder, havsörn och havsuttrar. Det visade sig att fototillfällena på ejder och praktejder blev så bra vilket gjorde att vi inriktade oss på dessa arter. Det kan tilläggas att vädret var helt underbart med i det närmaste snöfritt på marken och vindstilla samt sol större delen av resan. Det går inte att jämföra med det klimat som råder i Härjedalen vid denna tidpunkt. I slutet på månaden blev det en hel del foton ifrån orrspel.

Slutligen ett foto som visar vad som händer när en havsörn flyger över. Ejdrarna flyr i panik.

 

- April

Det blev flera besök hos orrarna och nu började det hända saker i naturen. Storlommarna hade återvänt liksom de brandkronade kungsfåglarna och man började höra fågelkvitter lite överallt. Det var bara att njuta av naturens återhämtning efter vinterns belägring.

Fyra foton från april i en slideshow.

 

- Maj

I år blev det en tidig resa till östra Polens våtmarker och bland annat till Bialowieza. Titta gärna in på följande länk om ni vill veta mer om östra Polens våtmarker. http://www.golonka.n.nu/


Mellanspett

Vassångare

Sävsångare


Efter Polenresan så blev det en vecka i Härjedalen igen och här är åtta foton ifrån resan.


 

- Juni


Så blev det Härjedalen igen för att se hur det gått för svarthakedoppingarna samt att vandra lite på Flatruet och uppleva fjällpipare och fjällabb. En fågel som jag tycker mycket om är ljungpiparen vars vemodiga läte hördes över hela fjället. Det började med att vi fick oväntat besök uppe på fjället då en hungrig fjällräv kom på oväntat besök. Naturligtvis delade vi med oss generöst av vår mat.


Det hade gått bra för svarthakedoppingarna och de visade nu stolt upp fyra ungar.

Uppe på Flatruet var det gott om fjällpipare, fjällripa, lappsparv, större strandpipare och fjällabb.

På hemmafronten lyckades storlommarna få ut en unge i år och det var en fröjd att följa dem. Även för de brandkronade kungsfåglarna gick häckningen bra och föräldrarna fick jaga mycket föda åt de små.

 

- Juli

Denna månad var det rätt så lugnt fotomässigt men givetvis tittade jag till storlommarna och även fågellivet nere på Trönninge ängar.

Storlomsungen börjar blir stor och vill nu ha fisk och inte trollsländelarver som föda.

Sävsparv ifrån Trönninge ängar.

 

- Augusti

Redan den första dagen i augusti så åkte min fotokollega Thomas Andersson och jag ut för att titta på fiskgjusarna när de fiskar till sina ungar. Trots att vårt filmprojekt är slut så kliar det i fingrarna för man kan ju få ett bättre foto... Ibland händer det även att ungarna deltar i fisket.

Som så många gånger så börjar augusti med en sväng till mitt älskade Härjedalen. Denna gång för att fota naturen och för att se hur det gått för smålommens häckning. Det hade gått bra och en unge blev flygfärdig.

En annan trevlig bekantskap blev den blå juvelen, kungsfiskaren. Jag stötte på denna individ för första gången den 23:e augusti och sedan dess har jag haft förmånen att få se den flera gånger.

 

- September

Så kom första höststormen och de vitkindade gässen fick kämpa hårt i den hårda blåsten. Fotot är taget i Laxvik utanför Halmstad och på parkeringen hittade jag även en snok.

Sedan blev det ett återbesök hos kungsfiskaren. Det är fantastiskt hur han kan hantera fisken med näbben. Kungsfiskaren vänder på fisken och tar ett grepp om stjärten varpå han med kraft dänger fiskens huvud mot något hårt. När fisken slutat spralla så vänder han den igen och sväljer den med huvudet före.


 

- Oktober

Kungsfiskare igen. :-) Här slår han fisken i trädgrenen så att han domnar av.

Man kan bara gissa vad som flög förbi dessa vitkindade gäss och skrämde upp dem i ett gigantiskt moln av fåglar och oljud. Fotot taget i Skåne den 29:e.

 

- November

Redan under oktober hade det observerats tallbit här i södra Sverige och den 3:e november var jag ca 7 km hemifrån och fotade dessa norrifrån kommande fåglarna. Sedan dess har säkert alla "fågelfotografer" lagt ut sina foton på Facebook så det börjar nästan ta emot att lägga ut dem på sociala medier men jag gör det ändå.

Och en liten filmsnutt för den som är intresserad.

 

- December


Lite foto ifrån lantstället får avsluta årets kavalkad av foton men först ett foto ifrån Björnsjön i Mästocka som jag passerar varje gång jag kör till lantstället.

Sedan vill jag avsluta med två foton hemifrån på tallbitar och med det vill jag önska er ett gott nytt år.



Gott Nytt År


213 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page