Fotoåret 2019


 

- Januari


Årets första dag bjöd på snöfall vilket numera inte är så vanligt i Halland. Det var bara att packa ner kamerorna och bege sig till lantstället för att fotografera.

En röd glada går in för landning och i fotot nedanför är det en korp som nyttjar samma träd.

Sedan bar det av till Stockholm och då passade jag på att fota vid Råstasjön. Här kommer man väldigt närma gråhägrarna beroende på att de matas plus att det är mycket folk i omlopp runt sjön vilket gör dem i stort sett orädda för människor. Det största problemet är att inte komma för närma och samtidigt kunna få en porträttbild utan att få med flera.

Den 14:e januari så var jag och en kompis och fotograferade på Store mosse utanför Värnamo. Vi hade tur med vädret och även fotandet blev en lyckoträff då vi hade lyckan att få två kungsörnar på samma bild.

Dessutom behagade en duvhök visa upp sin bästa sida och här spatserar på en tallgren.

 

- Februari

En ormvråk har fått tag i en mus och på fotot nedan så har vi Hallands snyggaste ormvråk. Det är en mörk variant som i det närmaste helt saknar den norska ylletröjan.

 

- Mars

Denna månad börjar med en resa till Härjedalen och därifrån blev det sedan en tur ut mot Norska kusten för att fota bland annat ejder, havsörn och havsuttrar. Det visade sig att fototillfällena på ejder och praktejder blev så bra vilket gjorde att vi inriktade oss på dessa arter. Det kan tilläggas att vädret var helt underbart med i det närmaste snöfritt på marken och vindstilla samt sol större delen av resan. Det går inte att jämföra med det klimat som råder i Härjedalen vid denna tidpunkt. I slutet på månaden blev det en hel del foton ifrån orrspel.

Slutligen ett foto som visar vad som händer när en havsörn flyger över. Ejdrarna flyr i panik.

 

- April

Det blev flera besök hos orrarna och nu började det hända saker i naturen. Storlommarna hade återvänt liksom de brandkronade kungsfåglarna och man började höra fågelkvitter lite överallt. Det var bara att njuta av naturens återhämtning efter vinterns belägring.

Fyra foton från april i en slideshow.

 

- Maj

I år blev det en tidig resa till östra Polens våtmarker och bland annat till Bialowieza. Titta gärna in på följande länk om ni vill veta mer om östra Polens våtmarker. http://www.golonka.n.nu/


Mellanspett

Vassångare

Sävsångare


Efter Polenresan så blev det en vecka i Härjedalen igen och här är åtta foton ifrån resan.


 

- Juni


Så blev det Härjedalen igen för att se hur det gått för svarthakedoppingarna samt att vandra lite på Flatruet och uppleva fjällpipare och fjällabb. En fågel som jag tycker mycket om är ljungpiparen vars vemodiga läte hördes över hela fjället. Det började med att vi fick oväntat besök uppe på fjället då en hungrig fjällräv kom på oväntat besök. Naturligtvis delade vi med oss generöst av vår mat.


Det hade gått bra för svarthakedoppingarna och de visade nu stolt upp fyra ungar.

Uppe på Flatruet var det gott om fjällpipare, fjällripa, lappsparv, större strandpipare och fjällabb.

På hemmafronten lyckades storlommarna få ut en unge i år och det var en fröjd att följa dem. Även för de brandkronade kungsfåglarna gick häckningen bra och föräldrarna fick jaga mycket föda åt de små.

 

- Juli

Denna månad var det rätt så lugnt fotomässigt men givetvis tittade jag till storlommarna och även fågellivet nere på Trönninge ängar.

Storlomsungen börjar blir stor och vill nu ha fisk och inte trollsländelarver som föda.