
Om Göran Johansson
Om jag skulle beskriva mig själv, är jag en naturfotograf som finner ro i att sitta stilla och låta naturen komma till mig på sina egna villkor. Som Tomas Bannerhed uttrycker det i sin bok, "att låta sig förstubbas", har detta blivit en grundläggande del av mitt arbetssätt. Jag föredrar att vara i naturen på ett sätt som låter mig observera och fånga dess skönhet i stillhet, utan att störa. Mitt arbete är oftast projektbaserat, och jag reser sällan för att följa fåglars eller djurs rörelser spontant, utan jag söker att arbeta målinriktat och långsiktigt med det jag är passionerat engagerad i.
Min karriär som naturfotograf tog fart 2009, när jag fick min första digitala systemkamera. Men mitt intresse för natur och fotografering började långt tidigare – redan som tioåring, när jag fick låna min fars kamera. All min veckopeng gick åt till att köpa diafilm, och jag cyklade mellan olika miljöer för att fånga naturens ögonblick. Min far, som var mycket intresserad av jakt och fiske, väckte mitt naturintresse redan i unga år.
Förutom fotograferandet och filmandet är jag även intresserad av handboll och motorcyklar, samt vår gård, Bollalt, som jag sköter tillsammans med mina bröder. Här har jag förmånen att kunna arbeta fritt i skogen, och jag har satt upp ett stort antal holkar som jag också underhåller. I gengäld får jag njuta av många härliga stunder med fåglarna, vilket ger mig gott om fototillfällen.
Jag är också aktiv i Falkenbergs Ornitologiska Förening, där jag både lär mig mycket och bidrar som styrelsemedlem. Det är en plats där jag trivs tillsammans med likasinnade, och det finns många höjdpunkter när vi håller föreläsningar och bildvisningar för våra nästan 600 medlemmar. Vår klubb är mycket aktiv, och det är ett privilegium att få vara en del av den.
Som stolt medlem av Nikon NPS och Naturfilmarna ser jag fram emot att fortsätta min resa inom naturfotografi och film, att fånga och dela med mig av den fantastiska naturen jag har privilegiet att vara en del av.
Föreläsningar
Att föreläsa är en av de mest givande aspekterna av mitt arbete, där jag får möjligheten att knyta nya kontakter och dela min passion för naturfotografi. Under menyn "Föredrag" kan ni ta del av några av mina tidigare presentationer, och jag skräddarsyr även anpassade föreläsningar efter specifika behov och önskemål.
Förutom att föreläsa för lokala föreningar och på naturum runt om i Sverige, har jag även haft förmånen att tala inför större publiker vid olika föreläsarföreningar. Dessa tillfällen ger mig möjlighet att nå ut till ännu fler och förmedla min kunskap och entusiasm.
Jag delar även gärna med mig av mina erfarenheter och tips till fotoklubbar, där jag lär ut praktiska tekniker och insikter för att hjälpa medlemmarna att utvecklas som naturfotografer.
Övrigt
Mina bilder har ofta synts i Vår fågelvärld, Sveriges största fågeltidning, där jag även fått möjlighet att bidra med artiklar. Ett exempel är en artikel om Polens våtmarker, som publicerades på fyra sidor. I nummer 6 av Vår fågelvärld 2018 hade jag ett reportage om vårt fiskgjuseprojekt, vilket uppmärksammades med hela fyra sidor. Jag har även haft med åtta sidor i Camera Natura som är Sveriges ledande fototidning.
Utöver tidningsartiklar har mina bilder även funnits i flera böcker, däribland Skånes och Hallands fågelinventering samt Fåglar i Halland. Dessutom medverkade jag i filmen Naturen som förebild, där en av mina sekvenser visade en flygande kattuggla. Jag har även tillsammans med Thomas Andersson producerat filmen "50 år med fiskgjusar".
Dessa publiceringar och samarbeten har varit viktiga för mig och har gett mig möjlighet att dela med mig av min passion för naturen till en bredare publik.