top of page

Gömsle vid fågelfotografering

Uppdaterat: 25 okt. 2019

Hej, här delar jag med mig av mitt senaste projekt, ett gömsle ute på en mosse. Jag letade upp en lämplig plats så att jag kommer att få bra ljus större delen av dagen och framför allt undviker jag att gömslet skapar en skugga över den scen som jag valt. Jag tänkte bygga ett enkelt gömsle utan värme då det sällan blir riktigt kallt i södra Sverige och skulle det slå till med kyla så har jag andra isolerade och uppvärmda gömslen. Jag valde att inte ha låga gluggar utan här nöjde jag mig med att ha ett spegelglas som inhandlades hos Ryds glas i Falkenberg. Glaset är 4 mm tjockt och heter spegelglas crystal clear och med måtten 120x50 cm så kostade det 800 kr. Tanken är att fota igenom detta. Själva stommen till gömslet restes med 45x45 tryckimpregnerat som sattes fast i 9 stycken jordankare som drivits ner i mossen. Jag byggde gömslet efter storleken på asfaboarden, dvs 120 cm i fyrkant med ståhöjd inomhus då jag vis av erfarenhet vet att det är skönt att sträcka på sig ibland.

Gömslet rest med bakåtlut på taket.

Efter att allt vägts in i våg så lades golvet med vanlig tryckimpregnerad trall för att uppnå stabilitet. Allt skruvas ihop och även taket består av tryckimpregnerat som sedan klätts med rejäl takpapp för det skall tåla att stå många år. Eftersom måtten är 120 cm runt om så var det bara dags att sätta på asfaboarden och bygga en dörr.

Rejält pappstak och väl tilltaget utsprång.

För att inget ljus skall nå in vid dörren så satte jag på breda lister och sedan målades insidan helt svart med sprayfärg blandat med penselmålning, allt för att spegelglaset skall fungera perfekt. Det kräver att det är så mörkt som möjligt inne i gömslet för att inga rörelser skall upptäckas utifrån.

Glaset fördes in mellan två panelbrädor som har en naturlig falsning. Därefter sattes kantlisterna upp när glaset väl var på plats. Dessa målades naturligtvis svart innan glaset sattes in.

Här syns infästningen. Det blir lite självdrag in i gömslet.

Två ventiler sattes upp. En högst upp där bak samt en längst fram på sidan därnere för att få ett "drag" genom gömslet. Dessa förseddes med myggnät för att inte småkryp och getingar skall krypa in på sommaren. Allt sprayades svart.

Sedan var det dags för att bygga kamerafästet som består av en gångjärn till en ladugårdsdörr och kostar ca 100 kr på Byggmax eller Biltema. På detta gångjärn fästes sedan en bit överbliven 45x45 tryckimpregnerad träbit. I andra ändan borrades hål för att kunna justera avståndet till fönstret beroende på vilket objektiv man har.

Sedan var det bara att köpa skruvar på Biltema och även en järnplatta som håller emot på undersidan av träbiten. Därefter skruvades en gimball (Kina, ca 700kr) på och den sitter alltid på plats så att man slipper bära med sig så mycket ut. Här syns konstruktionen med en Nikon kamera och ett 200-500 mm's objektiv som fick stå som modell.

En USB fläkt införskaffades och den fick en egen liten hylla. Sedan sattes två andra hyllor upp för diverse prylar men mest för termos och kaffe då det kan bli långa dagar i gömslet.

Efter tester så konstaterar jag att glaset tar exakt två bländarsteg så vi får se hur det går nu vid invigningen. För säkerhets skull har jag köpt speciella medel mot imma och de tester jag gjort med fläkten och ventilationen verkar lovande.


Gömslet bakifrån.

Gömslet framifrån. Observera ventilen nere till höger. Jag har satt på en lucka framför spegelglaset så att ingen ilsken älg får för sig att det är en rival...

Så här ser djuren gömslet och vi får hoppas att det kommer att ge många roliga minnen.

602 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page